Празника на храм Св. Мина!

   
44

 

ХРАМОВ ПРАЗНИК В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ „МОДЕРНО ПРЕДГРАДИЕ“

 

         На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий. В столичния квартал „Модерно предградие” се намира единственият енорийски храм в София, построен в чест на свети великомъченик Мина.

По повод храмовия празник на този храм, който духовно обгрижва кварталите "Модерно предградие","Република", и първа и втора част на жк "Люлин", с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена празнична св. Литургия от Маркианополският епископ Константин. В съслужение взеха участие архимандрит Атанасий, който е представител на българската църква „Св Иван Рилски” в Атина, протойерей Серафим Петров (председател на храма), иконом Александър Георгиев, председател на столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”и член на ВЦС, свещеник Сергей Павлов и столични свещеници.

В празничния ден на 11 ноември множество християни се отправиха към храм “Св.Вмчк. Мина”, гр.София,кв.Модерно предградие, за да се поклонят пред образ на светеца. От рано сутринта млади и стари, мъже и жени, малки и големи деца преизпълниха светия храм и чакаха чинно часове наред, за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца. Работният ден не попречи на богомолците да покажат своята почит към св. Мина и получат утешение. Едни му благодариха за неговата небесна помощ, други му се помолиха за добро семейство и сдобиване с рожба, трети - за изцерение от болест и всякакви недъзи!

Храмът, посветен на Христовия войн, не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, затова пък можаха през цялото време да са съпричастни към църковната молитва, благодарение на доброто озвучаване в двора на храма, а други очакваха реда си да се помажат с осветен елей и мълчаливо слушаха моленията.По традиция бе осветено ястие, което бе раздадено на всички присъстващи за благословение

В края на литургията протойерей Серафим Петров разказа за мъченическия подвиг на Св. "Вмчк Мина".

„Да бъдем в Христовия мир и участници в св. тайнство Евхаристия в храма посветен на Св.Вмчк Мина - благопожела на всички архиереят."

 

Маркианополският епископ Константин поздрави от името на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит - председателя на храма протойерей Серафим Петров, който неуморно се грижи за благолепието на храма, както и духовенството и църковното настоятелство към храма, като им пожела духовни сили и успешна работа в духовното обгрижване на благочестивата енория и облагородяването на храма!